keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Muriseva koira on rehellinen


1. Kuvassa entinen koiramme Riku. Mitä koiran katse ja olemus kertoo?

Kuvitellaanpa tilanne. Lapsesi konttaa lattialla ja lähestyy koiraasi. Koira murisee. Sinun reaktiosi saattaa olla koiran kieltäminen tai jopa rankaiseminen. Oikein vai väärin?

Kotiisi tulee vieras kyläilemään, koirasi murisee vieraalle. Kiellätkö tai rankaisetko koiraasi?

Miksi koirasi murisee, onko se vihainen, aikooko se hyökätä? Ei todellakaan. Koirasi on tilanteessa epävarma, se ehkä pelkääkin. Koirasi ei tunne oloaan mukavaksi eikä se luota tilanteen hyvin päättymiseen. Tilanne voi olla koirasi mielestä uhkaava. Se varoittaa murinalla. Kertoo, että haluaa epämiellyttävän tilanteen päättyvän. Mitä tapahtuu, kun kiellät koiraasi toistuvasti tämänkaltaisissa tilanteissa? Kyllä, se lakkaa murisemasta. Se lakkaa varoittamasta, kertomasta tunteitaan. Seuraava askel onkin, että koira hyökkää päälle ilman varoitusta. Siitä on tullut meidän mielestä salavihainen. Salavihainen, koska omistaja teki koirasta sellaisen. Siltä on viety sen mahdollisuus kertoa meille mitä se tuntee. Koira on mykistetty rankaisulla, se ei ehkä enää koskaan uskalla murista vaan käy suoraan päälle. Mitä tapahtuu koiralle, joka puree ihmisiä. Se yleensä lopetetaan.

2. Riku ottaa rennosti
Kuinka näissä tilanteissa pitäisi toimia? Järjestä kotiisi paikka, missä koira saa olla rauhassa ja turvassa lapsilta, vierailta ja ihan kaikelta, minkä se tuntee epämiellyttävänä. Paikka, jonne se saa vetäytyä omaan rauhaansa. Vie koira pois epämielyttävistä tilanteista, älä pakota mihinkään mikä tekee sen epävarmaksi. Näihin tilanteisiin koiran voi siedättää pikku hiljaa, muistat vaan aina palkita oikeasta toiminnasta. Ole sinä se vankka kallio, johon koira voi luottaa. Oletko sinä kieltänyt joskus koiraasi murisemasta? Minä olen, se tulee niin automaattisesti. Vanhat tavat ovat tiukassa....

Haukkuva koira ei pure. Vai pureeko? Koiran haukkumistyylejä on niin erilaisia. Niissä on niin monia vivahteita, joita me ihmiset emme ymmärrä. Jos haukun äänensävyä ei voi tulkita niin koiran kehon kieltä seuraamalla voi huomata, haukkuuko koira peloissaan, vihaisena, innokkaana vai iloisena. Onko haukku pelkästään vartiohaukku, jolla se ilmoittaa vieraan tulosta? Haukkuuko se stressaantuneena purkaen oloaan johonkin, minkä se hallitsee? Kutsuuko koira haukullaan leikkimään? En kyllä kehottaisi lähestymään vierasta haukkuvaa koiraa vaan antaisin olla ihan rauhassa, ellen tietäisi mitä se haukullaan tarkoittaa.

Miksi koira rähjää remmissä? Tämä on tapa, jonka me ihmiset olemme koiralle opettaneet. Koirat ovat rauhaa rakastavia eläimiä, ne mieluummin välttelevät tilanteita, joissa ne joutuvat kohtaamaan toisen koiran arveluttavassa tilanteessa. Tai joskus ne vain haluavat tutustua vieraaseen koiraan, joka antaa ystävällisiä signaaleja. Mutta ne eivät todellakaan ala räyhäämään toiselle koiralle heti, kun näkevät sellaisen tulevan. Miten siis olemme saaneet tällaisen käyttäytymisen aikaan? Koirien kohtaamiset kävelytiellä ovat niin epäluonnollisia tilanteita kuin olla voi. Normaalitilanteessa vapaana ollessaan koira lähestyisi toista koiraa kaartaen, kylki toiseen koiraan päin. Ne eivät tuijota toisiaan, vaan katselevat sivuun. Ne ehkä haukottelevat, hiljentävät askeleitaan, nuolaisevat nenää, siristävät silmiään. Rauhoittelevat tilannetta. Mutta mitäpä me ihmiset teemme tässä tilanteessa. Kiristämme remmin. Pakotamme koiran kulkemaan suoraan. Emme anna hidastaa vaan raahaamme vaikka koiraa perässämme. Tuijotamme vastaantulevaa koiraa silmät rävähtämättä. Äänemme kovenee? Ehkä hermostumme, jännitymme? Mitkä signaalit näin välitämme koirallemme? Jep, koirankin mielestä tilanteessa on pakko olla jotain aivan hirveää kun omistaja käyttäytyy noin. Ja kas niin, jokainen vieraan koiran kohtaaminen tämän jälkeen onkin yhtä räyhäämistä.

Koirasi riehuu, se haluaa mennä kaikkien ihmisten ja koirien luokse tutustumaan häntä heiluen. Se ei kuuntele sinua. Mitä sinä teet? Kovennat ehkä ääntäsi?  Kiristät hihnaa ja raahaat väkisin eri suuntaan. Luuletkos, että tällaisen jälkeen koirasi haluaa olla sinun luonasi senkään vertaa? Et olekaan enää kiva ihminen. Mitä sinä voisit tehdä, että olisit koirasi mielestä maailman paras juttu? Kaikki keinot ovat sallittuja, mutta mikä keino toimisi koirasi kohdalla parhaiten? Kuinka saat huomion käännettyä muista kivoista asioista itseesi muuten kuin väkipakolla?

Millaisia rauhoittavia signaaleja koirat sitten käyttävät? Oletko huomannut koirasi haukottelevan joskus? Se ei ehkä tarkoitakkaan väsymystä tai tympääntymistä vaan koirasi on epävarma ja se haluaa rauhoitella tilannetta. Nenän nuolaisu, katseen pois kääntäminen, pään pois kääntäminen; nämä kaikki ovat koiran tapa sanoa "Rauhoituhan nyt, tilanne saa minut levottomaksi". Joskus koira kääntää selkänsä toiselle koiralle, laskee päänsä alas sanoen "Ei mitään hätää, en ole uhkana sinulle". Koira voi jopa käydä istumaan selin toiseen koiraan tai ihmiseen ja istuu siinä kuin tatti, kunnes tilanne on rauhoittunut. Itse käytän tuota istumista, jos koirani alkavat riehua. Menen kyykkyyn lattialle ja käännän selkäni. Saatan haukotella ja vältän katsomasta niitä. Ja hetken päästä koirat ovat rauhallisia ja tulevat kertomaan minulle, että kaikki on hyvin. Tarkkailehan omaa koiraasi, millaisia viestejä se sinulle lähettääkään. Koirasi puhuu sinulle koko ajan, mutta sinä et ymmärrä. Et kuuntele. Etkä myöskään vastaa...

3. Mitä koirien eleet ja ilmeet kertovat? Mitä Kaapo tuolla takana ajattelee?


Monelta koiralta nämä signaalit ovat jääneet unohduksiin, koska ne eivät ole saaneet ihmiseltä mitään reaktiota niihin. Ne lakkaavat käyttämästä minkäänlaisia signaaleja. Tällaisista koirista sanotaan, että ne ovat todella rauhallisia ja ne eivät reagoi pelottaviinkaan tilanteisiin mitenkään. Ei, eivät ne ole rauhallisia. Ne ovat mykkiä. Ne ovat sulkeituneita omaan maailmaansa. Miksi ne haluaisivat kertoa meille mitään, jos emme vastaa niille? Et sinäkään halua kauan jutella sellaisen ihmisen kanssa, joka ei puhu sinulle mitään. Lakkaat yrittämästä..

4. Kummalla on pahempi olla, koiralla vai omistajalla?
Kiihkeät, kuumenevat koirat luovat omistajilleen lisähaasteita. Joskus tuntuu, etteivät tällaiset koirat toimi minkään normin mukaan. Mutta kyllähän ne toimivat omalla koiramaisella tavallaan juuri niinkuin niiden pitääkin, omistajan vaan pitää auttaa ja tukea koiraansa ihan koko sydämmestään. Omistajan pitää ennakoida tilanteet ja pysyä koko ajan rauhallisena, tekipä koira mitä tahansa. Helpommin sanottu kuin tehty. Minulla on Rinon kanssa tällaisissa tilanteissa nykyään apuna käpy. Nii-in, ihan tavallinen käpy. Mutta kävystä on tullut jossain vaiheessa koiralle niin mahtava asia, että se keskittyy siihen, vaikka mitä tapahtuisi. Tai melkein mitä vaan. Jos meillä on lukkotilanne ja koira ei saa ajatuksiaan pois ympärillä käynnissä olevasta stressaavasta tilanteesta, otan esille kävyn. Koira keskittyy käpyyn, unohtaa kaiken muun. Rauhoittuu. Teen asioita ja palkkaan kävyllä. Kun koiran mielentila on rauhoittunut, laitan kävyn pois. Näissä tilanteissa olen huomannut pallon palkkiona kuumentavan entisestään kierroksilla käyvää koiraa yhä enemmän. Ruokapalkka hieman rauhoittaa. Naksutin ja ruokapalkka rauhoittaa vielä nopeammin. Naksuttimella palkkaus ajoittuu oikeaan kohtaan ja koira jää odottamaan, että ihminen kaivaa sen herkun taskustaan. Ennen treeniä on koira saatava oikeaan mielentilaan. Stressaantunut koira oppii todella huonosti. Mitä kikkakolmosia sinulla on tilanteiden rauhoittamiseen? Kuinka saat koirasi keskittymään sinuun?

Parhaiten koulutettavia koiria tällaiselle pienharrastajalle ovat koirat, joilla on  suuri miellyttämisen halu omistajaansa kohtaan. Koirat, jotka ovat perusrauhallisia ja avoimia. Niiden kanssa homma yleensä toimii ja koira oppii nopeasti. Pelokkaat ja arat koirat tarvitsevat erilaisen lähestymistavan, niitä pitää kehua ja rohkaista, siedättää ja näyttää esimerkkiä. Koiran pitää luottaa omistajaansa, koska pelokkaan koiran ongelmienratkaisukyky on heikentynyt ja se tarvitsee apua omistajaltaan. Pelokasta koiraa ei koskaan saa viedä tilanteeseen, joka saa sen entistä epävarmemmaksi. Itsenäiset ja rohkeat koirat ovat varmaan kaikista hankalimpia koiria kouluttaa. Niillä ei ole mielyttämisenhalua ollenkaan tai ihan sitä on ihan vähän. Itsenäiset koirat tallaavat omia polkujaan. Tällaiset koirat ratkaisevat ongelmat yleensä itse ja tästä syystä melkoisia ongelmia saattaakin syntyä. Onneksi omalle kohdalleni ei ole tällaista itsenäistä koiraa sattunut. Saattaisin raapia päätäni entistä kovemmin ja useammin. Onko sinulla itsenäinen koira nyt tai oletko joskus omistanut sellaisen? Kerro kokemuksistasi? Kuinkas aran koiran omistajat toimivat hankalissa tilanteissa?

5. Onko Ellu onnellinen?


Eilen kentällä touhutessani joudun miettimään omaa toimintaa tarkasti. Kotonahan Kaapo tekee liikkeet kuin salama, silmät innosta hehkuen. Eilen kentällä oli muita koiria ja muita ihmisiä ja koira olikin flegmaattinen. Se teki mitä pyysin, mutta hitaasti. Monesti vasta toisen kerran pyydettyäni. Koirahan ei osaa oikeastaan kettuilla, joten minussa on selvästi vika. Rajojaan se voi ehkä koirakin joskus kokeilla, mutt eilinen käytös ei ollut sellaista. Mitä teen niin eri lailla kuin kotona? Jännitynkö? Muuttuuko äänen sävy? Enkö osaa leikitellä niinkuin kotona? Huokaus! Joskus nämä asiat on niin vaikea nähdä itse. Kunpa joku tulisi kertomaan minulle valmiit vastaukset. Oletko sinä huomannut äänesi tai käytöksesi muuttuvan, kun pääset koirasi kanssa pois turvallisista kotiympyröistä? Kuinka tämän voisi estää?


6. Rino ja Kaapo tarkkana. Omistaja on kiinnostavampi kuin mikään muu. Vai onkohan sillä keppi kädessä?
Kirjoitustani ei pidä lukea kuin piru raamattua. Tämä oli vain tällaista ajatustenvirtaa. Koiria on erilaisia ja jokaisen koiran kanssa joutuu toimimaan eri tavalla. Koskaan ei ole kahta samanlaista koiraa, joihin pätisi aivan samanlaiset koulutusperiaatteet. Omistajan vastuulla on lukea ja ymmärtää koiraansa ja auttaa sitä eteenpäin tässä ihmisten muokkaamassa, koiralle vieraassa maailmassa. Tekstissä kerron asioista, joita olen itse huomioinnut, oppinut ja joita minulle on opetettu.. Sinulla voi asioista olla ihan erilaiset mielipiteet.

Koiraongelmat ja ongelmakoirat syntyvät helposti yhteisen kielen puuttuessa. Muistathan, että kommunikointi koiran kanssa vaatii sitä, että sinä opettelet koirasi kieltä ja myös opetat koirallesi omaa kieltäsi. Muuten yhteistyö ei voi toimia hyvin kumpaakin miellyttävällä tavalla! Ihan turha kutsua koiraa luoksesi, jos et sitä sille ole opettanut.Se ei yksinkertaisesti tiedä mitä haluat. Sanottakoon vielä se, että vanhanaikainen johtajuuskäsitys on jo tutkimustenkin valossa heitetty romukoppaan ja poljettu todella, todella syvälle. Koirat ja ihmiset eivät muodosta laumaa. Et voi olla "packleader" eli laumanjohtaja eri lajin yksilöille. Tähän johtajuuteen liittyy vahvasti tapa kouluttaa pakotteilla, eli "sinun on toteltava johtajaasi!". Onneksi tämä alkaa olla väistyvä metodi. Kyllähän koiran saa pakotteilla tottelemaan, mutta tekeekö se sen siksi, että siitä on hauska tehdä asioita kanssasi vai siksi, että se pelkää sinua? Opeta koirallesi säännöt. Koira on onnellisimmillaan, kun se tietää mitä sen täytyy tehdä. Kerro, mikä on kiellettyä. Kiellä kielletystä, opasta oikea tapa ja palkkaa oikeasta. Neuvo, johdattele ja anna koiran hoksata itse.

7. Arttu, Rinja ja Ellu. Yksi vanhus, yksi sairas ja yksi terve koira. Kuka on kipein? Onko se onnellinen ja elämänsä kunnossa? Muutama viikko myöhemmin koira menehtyi imusolmukesyöpään


Koiraa hankkiessa kannattaa miettiä millaisen koiran haluaa. Millainen sinä olet luonteeltasi. Mitä aiot tehdä koirasi kanssa. Haluatko laiskan sohvanvaltaajan vai terävän harrastuskoiran? Haluatko harrastaa näyttelyjä vai kenties talvilajeja? Tahdotko kaverin vaelluksille tai juoksuharrastukseen? Vai haluatko tehdä vähän kaikkea, mutta et verenmaku suussa kunniaa hakien? Ihan varmasti löydät juuri sinulle sopivan rodun, onhan koirarotuja monta sataa erilaista.

8. Ollaankos tässä rentoja ja tyytyväisiä?

Tekstin yhteyteen olen lisäillyt kuvia koiristamme, entisistä ja nykyisistä. Mitä näiden koirien ilmeet ja eleet teille kertovat? Ovatko ne mykkiä? Lopuksi linkki koira-ihminen-koira-sanakirjaan. Ihan vaan pienen pieniä juttuja koiran ilmeistä ja eleistä. Mitä koira kertoo?