tiistai 18. marraskuuta 2014

Kaviokuumeisen selviytymisopas, mistä niitä saa?




Jonkinlainen selviytymisopas olisi kiva juttu oikeasti. Onneksi googlella löytyy paljon tietoa. Mutta löytyy myös niitä mutuja ja luulotteluja. Mutta parhaani mukaan olen yrittänyt auttaa tammaa. Ikäänkuin se hyvittäisi kaikki virheet ja laiminlyönnit (heinän sokeri ja vähäisempi liikunta) joita tein ja sain hevoseni sairastumaan. Mutta myöhäistä pieraista kun on paskat jo housuissa vai miten se olikaan.

Varpaan lyhennystä


Kaviokuumeisella tammalla on nyt sairaskengät alla. Eilen kävi kengittäjä ja tamma antoi hienosti kengittää. Kaviot vuoltiin pienemmäksi ja laitettiin kenkään. Kenkien varvasosa on suora, normaalistihan se on kaareva. Kenkä asetettiin kaviossa taaemmas, niin, että se suora "orsi" tuki anturaa juuri siitä kohdasta, missä kavioluun pää tällä hetkellä sijaitsee. Ja kavion varvas jäi tyhjän päälle. Tämän jälkeen varvasta lyhennettiin niin paljon, että se tuli kengän kanssa tasalleen. Pienet ja tylpät kaviot siis. Kengissä ei myöskään ole varpaalla käännettä, joten sekään ei osaltaan luo painetta kavioon.

Paine kavioissa on ilmeisesti helpottanut, kävely on ollut vaivattomampaa jo usean päivän ajan. Varsin sokeriseksi osoittautunut heinä vaihdettiin toiseen vähäsokerisempaan vaihtoehtoon. Nämäkin heinät alkuun liotin vedessä ihan joka kerta. Varsinaista lähräämistä. Lisäksi tamma on saanut heinänsä heinäverkoista ja slowfeeding verkoista. Tarhana sillä on parin karsinan kokoinen alue pellolla. Kivennäiset vaihdettiin melassilla makeutetusta mineral plussasta vähäsokeriseen racing mineraliin. Porkkanoita ei enää tarjoilla. Rehuina puoli kourallista pellavarouhetta sekä puoli desiä chia-siemeniä aamuin illoin. Chia-siemeniä suositellaan kaviokuumeiselle niiden toksiineja poistavan ominaisuutensa vuoksi (totta vai tarua?). Chia-siemenet turvotetaan ensin vedessä, koska niillä on aivan uskomaton kyky imeä itseensä nestettä. Saattavat imeä vettä erään väitteen mukaan jopa 27-kertaisen määrän. Luinkin juuri, että kuivana nuo siemenet voivat tukkia ruokatorven.. Turvotessaan siemen täyttää vatsaa ja näyttää pitävän nälän loitolla. Tammalle ei enää anneta vapaasti heinää ja heinän määräkin on vähentynyt huimasti. Silti tuolla ei niin kauhea nälkä näytä olevan.

Koska Liekille laitettiin eilen eteen kengät, verkkosyöttäminen ulos loppui. En tahdo hevosen sotkeutuvan verkkoon, jos jää kengästään siihen kiinni. Sisälläkin slowfeeding-verkko nostetaan ylemmäs. Yöksi annettavat heinät edelleen liotan, päiväksi pihalle saa sekaisin liotettua että kuivaa heinää. Tuo märkä heinä tuppaa jäätyä aika nopeasti, jos on vähänkään pakkasta.

Ja samaan syssyyn meillä muuttui muidenkin hevosten ruokavalio. Tietenkin nuo liikaa sokeria sisältävät heinät lingottiin linnunradalle. Myös mineraalit vaihdettiin. Rehua kukaan hevosista ei ole saanut vuosiin eikä saa nytkään. Joulukuussa hevoset saavat tarhaan heinähäkin, jonka sisään laitetaan slowfeeding-verkossa oleva pyöröpaali. Eli heinää on koko ajan tarjolla, mutta syömisen eteen hevosen on tehtävä töitä eikä se pysty ahmimaan enää samalla tavalla. Tässä alla Vainikan aitan linkki.
Tähän tyyliin meilläkin pian syödään heinää.

Nyt vaan elellään, olellaan ja toivotaan parasta. Huoli painaa koko ajan, ei ole kiva katsoa kipeää eläintä. Alkaa jo minuunkin vaikuttaa psyykkisesti. Tämän sairasjakson jälkeen ollaan valmiita lataamoon, sekä minä että Liekki. Fyysinen väsymyskin painaa, mutta siitä selviää, kun ei vaan ajattele asiaa. Liotellaan vaan niitä heiniä ja aherretaan tamman puolesta, sen se on ansainnut.




Kaviokuumelinkkejä:
tämä työ on vuodelta 2005
Yliopistollinen eläinsairaala
kaviokuumeen kotihoito
Vainkan aitta