keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Myasthenia Gravis? (kiikun kaakun)

Kaapo kävi eilen taas akupunktiossa. Samalla saimme viimeisetkin verikokeiden tulokset.

Muscle Profile (viitervot suluissa)

CK            197u/l (59-210)
LDH         143u/l  (33-155)
ASAT        34u/l   (10-57)
Kalsium     2.52 mmol/l    (2,20-3,10)


Borrelia Kvantitatiivinen C6       <10u/l eli negatiivinen

Asetyylikoliinireseptori, vasta-aineet
Viiterajat
Cell line TE671     <400
Cell homogenate    <300

Kaapon tulokset:  Cell line TE671               400
                             Cell homogenate             300 eli tulos on borderline.

Kaapo siis on nyt seurannassa tuon myasthenia gravis-nimisen hermo-lihasliitoksen sairauden takia.
"Myastenia gravis on vasta-ainevälitteinen hermo-lihasliitoksen sairaus, jossa keskeinen oire on fyysisessä rasituksessa voimistuva ja levossa helpottava lihasheikkous. Tauti vaikuttaa yleisimmin silmien alueen lihaksiin ja aiheuttaa eri päivinä ja eri vuorokaudenaikoina voimakkuudeltaan vaihtelevaa silmäluomien roikkumista tai karsastusta sekä näistä johtuvia kaksoiskuvia tai näön hämärtymistä. Myös niin sanotut bulbaarioireet ovat tavallisia ja tarkoittavat suun ja nielun alueen heikkoudesta johtuvia oireita, esimerkiksi puheen puuroutumista tai pureskelu- ja nielemisvaikeuksia. Ajan myötä heikkous leviää yleensä raajojen sekä vartalon alueen lihaksiin. Asetyylikoliinireseptori (AchR)vasta-aineista johtuva myastenia gravis on taudin yleisin muoto; AChR- vasta-aineet ovat koholla noin 80-90%:lla yleistynyttä ja 50 %:lla silmiin rajoittuvaa (okulaarista) myasteniaa sairastavilla. MuSK-vasta-aine-välitteinen myastenia on tietyissä väestöissä yleinen, mutta Suomessa tiettävästi harvinainen. MuSK-myasteniassa oireet painottuvat kasvojen, kielen ja kaulan alueelle ja vähemmän silmien seudun lihaksiin. Hiljattain löydettyjen LRP4-vasta-aineiden merkitys myasteniassa on epäselvä. Pieneltä osalta (n. 5-10%:lta) myastenia gravis-potilailta ei nykyisillä menetelmillä löydetä tautia aiheuttavia vasta-aineita." (Lihastautiliitto Ry)
Seuraavasta linkistä löytyy lisää tietoa:
Myasthenia Gravis

Melkeinpä kaikki tieto mitä olen saanut kerättyä, liittyy ihmisiin. Koirien myasthenia graviksesta löytyy hyvin vähän materiaalia.

Nyt siis seurataan, lähteekö nuo arvot nousemaan  vai pysyvätkö rajamailla. Tällä hetkellä ei mitään oireita ole. Joinain päivinä vasen silmäluomi hieman roikkuu eikä vasemman puoleinen huuli oikein toimi. Kielikin saattaa olla jonkin verran mutkalla. Mutta nämä oireet eivät ole jokapäivisiä eivätkä mitenkään selviä. Jos ei osaisi oireita etsiä, jäisivät ne huomiotta. Jalkojen tärinä ja lihaskivut ovat hävinneet kokonaan. Samoin väsyminen. Kaapo jaksaa riehua ja rellestää. Akupunktio jatkuu meillä säännöllisesti. Myös kiropraktikkohoidot kuuluvat rutiineihin. Viime perjantaina oli kiropraktikko eikä siitä oikein mitään tullut, koska Kaapo oli niin puolustuskannalla. Ensimmäinen niskanikama tuntuu olevan aika kipeä ja sen manipuloimiseen käytetään nyt aikaa. Eli useita hellävaraisia hoitoja, että saadaan nikamalukko avautumaan ja veri kiertämään normaalisti ja paranemisprosessi käyntiin.  ensi keskiviikkona seuraava käynti.

Ruokavalio on Kaapolla normaali. Edelleen kyllä saa Hill´s LD Hepatic nappulaa jonkin verran ja paljon lihaa. Kalkkunaa, kanaa, sikaa, nautaa, hevosta ja poroa. Maksa-arvot ovat varmaankin edelleen ihan normaalit. Nyt niitä ei ole mitattu, mutta koiran voinnista päätellen mitään hätää ei ole. Kallista on tuo erikoisruoka, mutta se on niin maistuvaa. Jopa nirsoilija Rinja tykkää syödä sitä. Ehkä meidän talous ei tuohon ruokaan kaadu. Onhan tässä suurempiakin kulueriä ollut (montakohan tonnia on mennyt pelkästään Kaapon tutkimiseen? Lisäksi lääkitykset ja muut hoidot? Mutta ei meillä lasketa, jos kyse on eläimen hyvinvoinnista. Omista asioista voi tinkiä)..
Päivittäin Kaapo ja muutkin koirat saavat Trikem Hyaluron 365-nivelravinnetta. Lisäksi Kaapolle B-vitamiinia reilusti sekä magnesiumia. Nämä lihasoireiden takia. B-vitamiini on tärkeää myös hermostolle. Ja uskonpa, että nämä ovat auttaneet todella paljon. Epäsäännöllisen säännöllisesti kaikki koirat syö myös Möllerin ADE-kalaöljykapseleita sekä sinkkiä (useita kertoja viikkoon). Sinkkiä pitäisi antaa enemmänkin, vaikka nappulaa saavatkin. Sinkistä on aina puute.

Nyt kun nämä ilmat tästä lämpenisivät niin päästäisiin nauttimaan kesästä toden teolla. Nyt on juhannusviikko ja ensi yöksi on Pohjois-Karjalaan luvattu hallaa. Vettä on satanut melkein joka päivä ja tuuleekin aina hirmuisesti. Ei tee mieli köllötellä pihakeinussa..