perjantai 21. marraskuuta 2014

Susia vai ei?

Kuva Public domain

 Kanta-arvio on 140-155 sutta. Tähän arvioon ei kuulu sudet, jotka poikkeavat itärajan yli Suomen itäisimpien kuntien alueille. Tämä arvio kattaa koko Suomen alueella pysysvästi liikkuvat sudet. Jos susia on oikeasti noin vähän, miksi havainnot niistä ovat lisääntyneet? Miksi petovahinkoja raportoidaan enemmän? 2000-luvun puolessa välissä susia oli enemmän (arvio jopa 270 sutta), mutta havaintoja vähemmän? Mikä nyt mättää? Kerrotaanko julkisuuteen vääränlaisia tietoja susikannasta? Vai ovatko susien käyttäytymismallit muuttumassa?


Susi kuuluu luontoon. Sen kuuluu tehdä tätä:


Kuva: Yellowstonen susia (www.archives.expressnews.ualberta.ca)



Ei siis tätä:

Kuva: Osmo Viitanen

 Eikä myöskään tätä:



 Kuva: TS/Toni Koskinen




















Mitähän asialle voitaisiin tehdä ilman että tulisi ilmisota susien puolustajien ja meidän lemmikkinsä, perheensä (pienet lapset koulutiellä) ja elinkeinonsa puolesta pelkäävien kesken?

Kuva: Sepponet

 Oma kantani susiin on yksinkertainen. Tavallaan... Häirikkösudet pitäsi saada poistettua. Häirikkösudeksi sanotaan sutta, joka saalistaa koiria, lampaita, vasikoita, poroja. Häirikkösusi ilmaantuu ihmisten pihapiireihin. Se ei pelkää ihmistä. Häirikkösudet kulkevat helpon saaliin perässä. Ne oppivat, että ihmisten lähettyvillä on ruokaa tarjolla eikä sen eteen tarvitse tehdä juuri mitään. Ihmisen haju on niille positiivinen asia. Eli ne on positiivisesti ehdollistettu ihmiseen. Ja koiraihmiset tietävät mitä positiivinen ehdollistaminen tarkoittaa koiran koulutuksessa. Samalla tavalla ne sudetkin sen oppivat.

Sitten nämä häirikkösudet tekevät jälkeläisiä. Jälkeläisetkin oppivat samoille tavoille. Ja sama toistuu sukupolvesta toiseen, kunnes häirikkösusi on syrjäyttänyt tavallisen ja aran riistaa metsästävän suden. Koska onhan sanomattakin selvää, että täysin luonnon armoilla elo on kovempaa..



En minä halua, että susi metsästetään sukupuuttoon. Susi, tuo ylväs ja komea koiraeläin kuuluu Suomen luontoon siinä missä karhu, ilves, ahma, hirvi, kettu ja monet monet muut kotoiset metsäneläimet. Mutta omalle pihamaalleni minä en näitä halua. Vasta-argumenttina susikeskusteluissa monet käyttävät kysymystä "Miksi meillä on oikeus viedä susien elintilaa? Miksi meillä on oikeus tappaa niitä? Susi oli täällä ensin".. No niin oli. Mutta eikös se ole luonnon laki, että heikompi väistää vahvempaa??