torstai 13. marraskuuta 2014

Klinikkareissun jälkeen

En ole jaksanut tänne viime päivinä kirjoitella. Muutamaan kertaan olen aloittanut, mutta ajatus ei ole kulkenut. Olen ollut hieman huolissani tuosta hevosestani.

Klinikalla käytiin polvea näyttämässä, Liekkihän on enemmän tai vähemmän ontunut viime aikoina. Polvi on ollut välillä turvoksissa ja koko ajan kosketusarka. Röntgenkuvien perusteella polvi oli ihan kunnossa mutta kaviot ei. Kaviokuumehan se siellä salakavalasti jyllää. 

Tietoa kaviokuumeesta täältä!





En oikeasti osannut edes odottaa moista vastausta, mutta selvästihän se näkyi röntgenkuvissa. Ja arvatkaapa vaan kuinka paljon syytän itseäni!!! Viime kesä ja laidunaika. Silloin jo huomasin, että tamma on hieman jäykkä, mutta pistin lihasten piikkiin kaikki oireet. Koska ne menivät ja tulivat. Ja laitumelle mennessä tamma oli pikkasen pläski ja sai sitten lisäksi tuoretta vihreää syödä. Yhtälö oli siinä. Eikä vieläkään hälytyskellot soineet! Mutta kesän ja syksyn mittaan tamma laihtui enkä ollut huolissani. Tamma alkoi ontua ja sitten ei ontunut ja taas ontui. Vasta viime viikolla pikkaisen iski epäilys, että voisiko sittenkin olla. Mutta eihän se voi, kun polvihan tässä on se mikä oireilee.. Ja polvea mentiinkin tutkituttamaan ja takaisin kotiin tuotiin kaviokuumepotilas. Ei ollut hyviä uutisia mukana.

No mitäpä nyt? Kaviokuumehevosilla ennuste on varsin huono. Ainakin nyt tässä tilanteessa, kun kaviokuume on jo kroonistunut. Kuitenkaan tilanne ei ole toivoton ja pahempiakin tapauksia on takaisin elävien kirjaan kuulemma saatu. Mutta kaikki riippuu nyt kaikesta. Kuinka hyvin onnistuu kaviokuumeen etenemisen pysäyttäminen? Ja jos pysähtyy niin saadaan tehdä hartiavoimin töitä seuraavat kuukaudet. Vuodet? Ehkä hevosen loppuikä, ettei sairaus uudistu, jos sen nyt saa edes parannettua.

Jo matkalla klinikalta kotiin soitin kengittäjälle, joka lupasi tulla heti kuin mahdollista. Ehkä jo tänään. Kaviot nyt ainakin vuollaan ja kengätkin laitetaan, jos tamma antaa vaan laittaa niitä. Kun sehän on varsin tuskallinen toimenpide. Kotona kaikki tammalle annettava heinä liotetaan, että saadaan liika sokeri valutettua pois. Myöskin kaikki herkut on poistettu ruokalistalta, ei omenoita, porkkanoita tai leipää. Kivennäiset vaihdetaan. Nyt on käytössä mineral plussaa ja siinähän on sokeria. Kunhan pakkaset tulevat, avaamme kolme tai neljä pyöröpaalia ja lähetämme heinää analysoitavaksi. Jos sokeripitoisuus on matala, niillä tamma pärjää pitkälle talveen. Voisimmehan tietysti ostaa joltain toiselta heinää, mutta eipä se sitä takaa etteikö sokeripitoisuus olisi korkea. Ei vaikka olisi kuivaheinää... Ja kuivaheinäähän tuo tamma ei voi keuhkojensa takia edes syödä, alkaa yskimään.

Tarhausolosuhteet pitää nyt miettiä myös tarkoin. Paras vaihtoehto onkin rajata ratsastuskentästä tammalle pieni alue. Hiekka tukee jalkoja ihan eri tavalla kuin pehmeä pelto. Nyt Liekki on vielä normaalitarhassa, mutta ei kuitenkaan toisen hevosen seurassa. Eemeli tuppaa juoksuttamaan tammaa oman mielensä mukaan ja nyt lepo olisi erityisen tärkeää. Mutta pian pakkanen on kovettanut joka paikan, joten enpä tiedä missä olisi paras tarhata toipilasta.

Hetki kerrallaan, päivä ja viikko kerrallaan. Rahanmenoa ei nyt lasketa, tärkeintä on tamman tervehtyminen. Ja jos paranemista ei tapahdu tai tamma on kivulias, sitten pitää tehdä vaikea päätös. Luopua elämäni hevosesta...