tiistai 21. heinäkuuta 2015

Borrelioosi?

Kävimme ostamassa kirpparilta pehmoleluja. Varsinkin Kaapo rakastaa lelujaan, pörröisiä ja pieniä eläinhahmoja
Usean viikon ajan Kaapon oikea takajalka on pettänyt alta. Alkuun ihan vähän, tasapainohäiriöitä oikeastaan. Sitten jalka katosi kokonaan alta ja koira kaatui. Ilmeisesti vasenkin puoli "halvaantui" hieman, koska Kaapo ei pysynyt pystyssä. Kohtaus kesti muutamia sekuntteja ja sitten koira oli taas aivan normaali. Useinmiten näitä tapahtui lenkillä tai muuten Kaapon liikkuessa reippaammin.

Akupunktiossa käydessämme Soile epäili lihasrevästymää jalassa. Lepoa ja parin päivän kipulääkekuuri kainalossa lähdettiin kotiin päin.

Jonkin ajan kuluttua kohtaukset pahentuivat. Sanon jalan/jalkojen pettämistä kohtauksiksi, koska sellaisilta ne tuntuivat. Yhtäkkisiä, odottamattomia ja hetkellisiä. Koira alkoi pyöriä paikallaan ympyrää. Liike oli pakko lopettaa, koska tämä kohtaus olisi jatkunut ja jatkunut. Näitä tuli milloin sattui, mitään järkevää kaavaa en ole keksinyt, mikä tämän kohtauksen laukaisi. Useinmiten kuitenkin hevosaitauksilla, en tiedä miksi. Koira kiihtyi hevosten läheisyydessä? 

Kiropraktikko totesi oikean takajalan olevan todella jäykkä. Aristi lantionseutua sekä lonkkaa. Lihakset olivat kivikovat. Tällä kertaa epäilynä hermopinne ja käsittelyn jälkeen Kaapon jalka tuntuikin toimivan hieman paremmin.

Torstaina jalat pettivät alta hetkellisesti. Myös perjantaina. Kirjoitin Talvion Timolle sähköpostia, johon ynnäsin koko Kaapon sairauskertomuksen lyhennettynä. Olisi helpompi puhua puhelimessa, kunhan Timo olisi ensin lukenut Kaapon tarinan. Timo Talvio on erittäin arvostettu eläinlääkäri ja ortobedi etelä-Suomessa. Koko hermopinne teoria alkoi kuulostaa kaukaa haetulta. Ennemminkin kohtaus näytti takajalkojen halvaantumiselta, joka oli ohi hetkessä. Mietiskelin välilevyn pullistumaa, voisiko olla vaikka röntgen ei näyttänyt mitään. Eihän se välttämättä näytäkään. Myös se jo hiukan unholaan jäänyt borrelioosi alkoi vaivata mieltäni. Myös lauantaina koiralta pettivät takajalat alta.

Sunnuntai-iltana Kaapo köllötteli keittiön sohvalla ja katseli, kun tein mansikkakakkua. Odotteli omaa ruokaansa. Yhtäikkiä tunsin jonkun oudon tunteen ja käännyin katsomaan koiraa. Kaapo oli jähmettynyt kouristuksenomaiseen asentoon eli pää kääntyi oikealle aivan kuin niissä pyörimiskohtauksissa. Nyt koira vaan ei pyörinyt. Silmät olivat kääntyneet nurinperin ja värisivät. Ei minun tarvinnut arvailla, selvä epilepsiakohtaus. Istuin koiran viereen, silittelin ja puhuin Kaapolle. Kaapo oli koko ajan tajuissaan, reagoi puheeseeni ja silitykseeni hännän heilutuksella. Kohtaus kesti ehkä parikymmentä sekunttia, puoli minuuttia. Siltikin ikuisuuden. Kohtauksen jälkeen koira oli aivan normaali, joskin tietenkin hieman väsynyt.

Minulla paloi pinna. Meni hermot itseeni, muihin ihmisiin, eläinlääkäreihin, koko maailmaan ja Jumalaan. Ihan kaikkeen!! Ajattelin, että "Vittu, nyt riitti! Huomenna haen sen borrelioosilääkityksen vaikka kiven sisästä. Kukaan, ei kukaan tule minulle enää sanomaan, että "kun ne testit ovat negatiiviset". Otan riskin! Voin olla väärässä, mutta voin hemmettivie olla oikeassakin!!! Kokeilemalla ei häviä kuin rahaa minun kukkarosta ja Kaapo joutuu kärsimään yhden antibioottikuurin lisää. Niitä turhia kuureja on ollut muutama aiemminkin, kun on yritetty parannella mystisiä oireita. Jos sunnuntain kohtaus ja tasapainohäiriöt ja muut mystiset jutu johtuivat esim. välikorvatulehduksesta, samalla lääkekuurilla katoaa sekin. Jos kyseessä on jotain muuta, jota ei bakteerit ole aiheuttaneet, jatkamme edelleen syyn etsimistä.

Sain reseptin 10 vrk:n Doximycin kuurille, 600mg/vrk. Borrelioosiin pitäisi antibiootteja syöttää yhtäjaksoisesti kuukauden ajan, mutta kinuan ne puuttuvat vuorokaudet myöhemmin. Nyt jännätään! Jos on borrelioosi, oireet alkavat helpottamaan muutamassa vuorokaudessa. Eli katoaako takajalan jäykkyys, halvauskohtaukset ja muut neurologiset kohtaukset??

Kaapon oireet alusta saakka mm. seuraavia:
  • korva- ja nielutulehdukset
  • ihan hemmetin kipeä niska
  • kipeät ja jäykät lihakset
  • ontumista
  • jalkojen kosketusarkuus
  • luonteen muuttuminen araksi
  • maksatulehdus
  • väsymys
  • pissaamisongelmat
  • jalkojen tärinä, ensin vain yhdessä leviten lopuksi kaikkiin
  • toispuoleinen "naamahalvaus": silmäluomi roikkui, ylähuuli roikkui, kieli mutkalla läähättäessä
  • ajoittaista kuumetta, yskää
  • kipukohtauksia
Nämä oireet eivät nyt aivan mene järjestyksessä. Mutta jos yksi oire katosi, tilalle tuli kaksi uutta. Lihasvaivat ovat olleet alusta asti mukana. Ne hellittivät kesän alussa, todennäköisesti akupunktion avustuksella. Sen jälkeen koira oli muutamia viikkoja todella hyvässä kunnossa. Kunnes iski nuo pienet ja epämääräiset tasapainohäiriöt oikean takajalan tienoille, pahentuen lopulta epilepsiakohtaukseksi,

Noin kuukausi sitten saimme tulokset myasthenia gravis-lihastaudin toteamista varten otetuista näytteistä. Ne arvot olivat raja-arvot ja siksipä ajateltiinkin kaikkien oireiden johtuneen,jos ei kokonaan, niin ainakin osittain tuosta. Borrelioosikokeita on otettu kahdesti, pikatestillä ja C6-analyysillä. Negatiivisia. Kummatkin kokeet otettu lääkuurin aikana tai heti sen jälkeen. Kaikenlaiset lääkekuurit voivat sotkea tuota analyysia antaen virheellisen negatiivisen arvon. Borrelia-bakteeri on myöskin erittäin hyvä piiloutumaan elimistöön. Tästä syystä niin ihmiselle kuin koirallekin on joskus hankala saada diagnoosia, vaikka borrelioosi olisikin tarttunut. IgM- ja IgG-vasta-aineet saattaisivat kertoakin jotain, mutta nyt niitä ei otettu. Nyt sitten mietin noita asetyylikoliinireseptori vasta-aineita (myasthenia gravis). Voisiko ne hiukan kohota borrelioosissa? Borrelioosihan voi tulehduttaa hermojen juuret, jolloin olisi ihan luonnollista ajatelle, etteivät ne toimi kunnolla ja näin ollen asetyylikoliinia ei pääse vapautumaan normaalisti? Hermoimpulssi on havainnollistettu tässä solunetin animaatiossa oikein hyvin. Toisaalta, jos asetyylikoliini pääsee vapautumaan normaalisti, vastaanottaja eli reseptori ei toimi kunnolla. Nämä reseptorit sijaitsevat lihassolussa. Voisiko borrelioosi vahingoittaa lihassoluja niin, ettei hermoimpulssissa vapautuneet asetyylikoliinit pääse reseeptoriin? Ja mikä borrelioosissa aiheuttaa niitä reseptorin vasta-aineita niin, että reseptorit tuhoutuvat eikä asetyylikoliinilla ole paikkaa minne mennä? Kaapollahan oli vasta raja-arvot, ovatko ne luontaisia Kaapolle? Kun ei tiedetä mitä ne ovat olleet ennen? Olen viime aikoina pohdiskellut kaikennäköistä. Nyt pohdiskelen tätä, tutkailen lääketieteellisiä julkaisuja, surffaan netissä. Rasittavaa tämä tiedon jano, enkö voisi vain antaa olla perehtymättä syntyihin syviin. Jos olisin käyttänyt puoletkaan tästä energiasta opiskeluun silloin aikoinaan, niin olisi varmaan ollut aika paljon parempi päättötodistus :)

Rino oli eilen todella vaisu, lenkilläkin vain käveli. Normaalisti porhaltaa edellä ja energiaa on jakaa koko kylälle. Nyt vain laahusti. Mahakin näytti olevan kuralla. Mietiskelin, että olisiko voinut mennä kipeäksi sunnuntain lenkkeilystä. Kävimme normaalia pidemmän lenkin ihan kaksistaan. Hieroin illalla koiran läpikotaisin ja hieronnan jälkeen Rino olikin pirteämpi. Mutta nyt taas aamulla löntysteli vain. Annoin maitohappobakteereja sekä kipulääkkeen. Toivottavasti olisi paremmassa kunnossa, kun menen kotiin. Muuten lähdetään eläinlääkäriin.

Hassua, parhaimmassa kunnossa oleva koira on Rinja-mummeli. Yli 10-vuotias teräsmummo. Ei ole noilla pojilla toivoakaan päästä samaan..